Praktijk Fiero Almere

In stromend water kan men niet spiegelen, wel in stilstaand water. Slechts wie innerlijke rust kent kan andere rust schenken.

 

Lau-Tse

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitisation & Reprocessing) is één van de meest effectieve psychotherapeutische methodieken voor behandeling van onder andere posttraumatische stressstoornis en angststoornissen.

Al meer dan achtentwintig jaar is er naar de effectiviteit van EMDR wetenschappelijk onderzoek verricht. Met als resultaat dat EMDR volledig wordt geaccepteerd als één van de meest krachtige behandelingen bij o.a. PTSS (posttraumatische stressstoornis).

De methode kan gebruikt worden voor ervaringen die op het hier en nu van invloed zijn. Je kunt hier bij denken aan ervaringen in de ontwikkeling van iemands leven zoals pesterijen of krenkingen in de jeugd, maar ook aan een ingrijpende gebeurtenis zoals het verlies van een dierbare een verkeersongeval, of een geweldsmisdrijf. Er kunnen zich door deze nare gebeurtenis klachten ontwikkelen zoals faalangst, nachtmerries, angsten, paniekstoornissen,slaapstoornissen etc..

Hoe werkt EMDR therapie

 
Door traumatische gebeurtenissen kunnen we geblokkeerd worden.
EMDR is een kortdurende therapievorm om die akelige ervaringen te verwerken.
U volgt met uw ogen de hand van de therapeut die van links naar rechts beweegt. Deze oogbewegingen activeren afwisselend uw linker- en uw rechter hersenhelft. Tegelijkertijd wordt u gevraagd om aan de nare gebeurtenis te denken. Door de oogbewegingen worden uw hersenen aangezet om de traumatische gebeurtenis te verwerken. Het verwerkingsproces gaat vanzelf. Het enige wat u hoeft te doen, is u te concentreren op de gedachten die naar boven komen. Wanneer u de oogbewegingen niet prettig vindt dan kan er ook met een koptelefoon worden gewerkt en hoort u klikjes in uw oor die afwisselend links en rechts worden aangeboden.
U zult aan de gebeurtenis kunnen terugdenken zonder zo emotioneel beladen te worden. De bijhorende beelden worden waziger, en vager.
Het is ook mogelijk dat er andere en nieuwe inzichten verbonden worden met de gebeurtenis zodat deze minder bedreigend overkomen.
 
Cliënten zijn na een paar consulten al snel in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken.

Voor informatie kunt u bellen met 036 844 17 73.

 

 

  laatst bijgewerkt 01-02-2022

Erna Ottevanger
Klavergriend 105
1356 KE ALMERE
036- 8441773