Praktijk Fiero Almere

A gift from the hart is a joy forever.

 

Zwangerschapsbegeleiding en hypnose

 

Ben je op zoek naar een manier om op prettige wijze te bevallen en toch de bevalling bewust mee te maken? Dan is deze zwangerschapsbegeleiding wellicht iets voor jou. Tijdens deze begeleiding leer je om met behulp van zelfhypnose, ontspannen te bevallen.

Daarnaast is het aan te raden om ook je partner tenminste één keer mee te laten komen, zodat hij leert hoe hij jou gericht bij kan staan en helpen tijdens de bevalling.

In ziekenhuizen wordt er steeds meer hypnose toegepast. Uit onderzoek is gebleken dat bij het gebruik van hypnose de pijnbeleving minder is. Dit geldt ook voor bevallen  met zelfhypnose.

De pijn tijdens het bevallen wordt als minder heftig ervaren. Doordat de ontspanning beter is gaat de ontsluiting sneller en zal de bevalling rustiger verlopen.  De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige manier beleeft zodat je er met een fijn  en goed gevoel, samen met je partner op terug kan kijken.

Zwangere vrouwen die met behulp van hypnose bevallen, maken de bevalling heel bewust mee. De moeders zijn vaak door de hypnose heel rustig en alert. Na de bevalling gaat het herstel sneller en soepeler en ook komt de borstvoeding beter op gang.

Ik leer je hoe je tijdens het bevallen zelfhypnose toe kunt passen, zodat  je op een eenvoudige en doeltreffende manier goed en diep kunt ontspannen. Doordat je goed kunt ontspannen heb je tijdens je zwangerschap minder last van lichamelijke ongemakken, zoals misselijkheid of maagzuur. Je kunt de weeën goed opvangen en beter met de pijn omgaan, zodat  je de bevalling op een fijne manier beleeft.

De opbouw van de begeleiding

De begeleiding bestaat uit 5 sessies van 60 minuten en is zo opgebouwd dat je de geleerde hypnotische vaardigheden zelf kunt toepassen tijdens je bevalling. Als je partner is mee geweest kan hij je daarbij helpen. De hypnose leer je ook toepassen op klachten zoals misselijkheid, slapeloosheid en pijn.

We beginnen met een uitgebreid intakegesprek. Tijdens dit gesprek zullen we het hebben over deze zwangerschap en eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. We bespreken wat je verwachtingen zijn van de bevalling, of je er wel of niet tegen op ziet, ook of je bepaalde ervaringen hebt en waar je last van hebt met betrekking tot de bevalling. Daarnaast laat ik je kennis maken met hypnose.

In de vervolgbijeenkomsten leer ik je hoe je op een eenvoudige manier in hypnose kunt gaan, zodat je dit ook thuis kunt toepassen en oefenen. Ik geef je praktische informatie over de bevalling, van begin tot eind: hoe begint een bevalling, hoe vang je weeën op, wat zijn ontsluitingsweeën en hoe herken je persweeën. We oefenen ademhaling-en ontspanningstechnieken. Je leert hoe je weeën op kunt vangen. Zo word je goed voorbereid op de geboorte van je kindje(s).

Verder besteed ik aandacht aan oefeningen die je samen met je partner kunt toepassen, voor en tijdens de bevalling. De zelfhypnose zal je helpen om de bevalling bewuster mee te maken De bedoeling is dat je de bevalling op een prettige manier beleeft zodat je er met een fijn en goed gevoel, samen met je partner op terug kan kijken.

Vanaf ongeveer 24 weken zwangerschap kun je het beste met de begeleiding starten. De begeleiding bestaat uit 5 bijeenkomsten. Voor vrouwen die veel last hebben van vervelende zwangerschapsklachten, zoals bv. slaapstoornissen, misselijkheid, of pijn, kan het zinvol zijn om eerder te beginnen, omdat hypnose hier een goede invloed op heeft. Dit geldt ook voor vrouwen die extreem angstig zijn en erg tegen de bevalling opzien.

Voordelen van hypnotherapeutische zwangerschapsbegeleiding zijn:

-       pijnreductie
-       angst en spanningsvermindering
-       groter welbevinden van het kind
-       makkelijker opgang komen van de borstvoeding
-       verkorting van de bevallingsduur
-       prettiger beleving van de bevalling
-       minder last van lichamelijke ongemakken, zoals maagzuur of misselijkheid of slaapklachten
-       een sneller herstel na de bevalling.

Het aantal afspraken en tijdsduur kunnen we in overleg aanpassen wanneer je om wat voor reden dan ook eerder of later in de zwangerschap met de begeleiding begint. 

Hypnotherapie wordt door de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed via de aanvullende verzekering.

 
 

Voor informatie kunt u bellen met 036 844 17 73 .

laatst bijgewerkt  01-02-2022

 

Erna Ottevanger
Klavergriend 105
1356 KE ALMERE
036- 8441773